Friday, November 18, 2016

Answers to Submarine Q.O.T.W. from 14 NOV 2016

Related information, photo(s) and links for questions are found in the original posting.

Q & A: 

"In 1968, A US Nuclear Submarine Went On a Russia Super Secret Spy Mission (And It Never Came Back)" by Kyle Mizokami

1 - An unusually high number of submarines vanished in 1968, including three (3) non-U.S. subs. Identify 3 of the non-U.S. subs sunk in 1968 (by names and navies). ANS: The Israeli submarine Dakar (69 lost); The French submarine Minerve (52 dead); and, The Soviet submarine K-129 (98 lost).

2 - The U.S. sub which sank in 1968 "was in a very poor state of preservation", according to its commanding officer.
- a) Who was the commanding officer?
ANS: Cdr. Francis Atwood Slattery  
- b) Some of its crew had derisively referred to the sub as (fill in blank) USS Scrap Iron.
- c) Name the vessel's major (most restrictive) known defect before its 1968 departure on a secret Russian spy mission.
ANS:  Leaking valves caused the submarine to be restricted to  less than half its nominal test depth. It had “chronic problems” with its hydraulics, its emergency blow system didn’t work and emergency seawater shutoff valves had not yet been decentralized. source
 
3 -  The U.S. Navy’s report on the U.S. sub incident is inconclusive. Several malfunction theories—and at least one conspiracy have arisen to explain the loss of the ship and its ninety-nine crew, but all lack hard evidence. What is the leading conspiracy theory? 
ANS: The leading conspiracy theory is that the Scorpion was somehow caught up in some kind of Cold War skirmish, and that the nearby Soviet flotilla had sunk the sub.
 
4 -  What major fact issue tends to confound the leading conspiracy theory?
ANS: There is scant explanation for how a Soviet task force with only two combatants could manage to kill the relatively advanced USS Scorpion.  
 
5 -  Does it now appear at all likely that there would ever be a conclusive explanation for the loss of the U.S. sub in 1968?
ANS: No. 
 
6 - What has been the convention (minimum average time) for submarine secrets to be divulged by various navies (in Vigilis's opinion)?
ANS:  30 years.

7- How many years have already elapsed since May 1968?
ANS: 48 years
 
8- BONUS QUESTION:  Where is the longest submarine memorial in the U.S. now located?
ANS: The entire length of Route 9 in Saratoga County, NY (a fifty-four-mile stretch) has been named the U.S. Submarine Veterans Memorial Highway.  The county is home to the Naval Nuclear Power Training Unit where American sailors learn how to operate nuclear-powered submarines. The New York state submarine veterans memorial honors the fifty-four submarines lost during war and the Cold War. 

Submarines are always silent and strange.  

Labels: , , , , , , , , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

| Weblog Commenting and Trackback by HaloScan.com